Sandsgården

Fra Wiki Blokhus
Skift til: Navigation, Søgning
Bankdirektør Ove Ringbergs Sommerhus i Pirupshvare, opført 1916
Feriekolonien Sandsgård ligger for enden af Klitvejen, ca. 700 meter i sydlig retning fra Blokhus bymidte. (Nu Klitvejen 97). Området er i dag et typisk vestjysk sommerhusområde med masser af hav, strand, klitter og plantage.

Cirka 80 tønder land af dette område blev under første verdenskrig købt af bankdirektør Ove Ringberg fra Den Danske Landmandsbank i København (den senere Danske Bank). Erhvervelsen strakte sig fra stranden ved Pirupshvarre og imod øst op over Lien.

Ove Ringberg var seks år senere en af de to hovedmænd i den spekulation og overekspansion på et for spinkelt kapitalgrundlag, der førte til Landmandsbankens krak i 1922 med et kæmpetab til følge. (Hans kollega, direktør Emil Glückstadt var den anden hovedmand.) Kilde: "Mogens Kasler-Journalen" http://kasler-journal.lha.dk/blixen06.htm: Her kan du læse om Ringbergs rolle i bankkrakket.

Feriekolomnen Sandsgården 2015. Oversigt over terrænet
På den store strandgrund opførte Ove Ringberg i 1916 en feriebolig, som passede sig for en af Danmarks rigeste mænd og hans velstående familie, og huset blev selvfølgelig placeret tæt ved stranden med udsigt over havet. Arkitekten var Louis Hygom (1889-1950). På Louis Hygoms originaltegning (tv) til bygningen kan man se, at villaen oprindeligt lå helt ude i strandkanten med en fremskudt panorama-opholdsstue med store vinduer både mod syd, vest og nord, hvilket gav en 180 graders panoramaudsigt over Vesterhavet.
Fra Louis Hygoms tegninger til Ringbergs sommervilla. Man ser den oprindelige placering helt ude i strandkanten.
Feriekolomnien Sandsgården 2015. Klitterne dækker i dag for udsigten over havet
Villaen var udført i en prægtig nordisk stil men masser af detaljer i træarbejdet, som stadig kan ses på stedet. Sammen med bygningen opførte han et lige så prægtigt anneks.

Ringebergs sommerbolig er i dag Københavns Lærerforeningens sommerferiekoloni, og den vedligeholdes stadig så vidt muligt i den oprindelige stil og delvis med individuelt indrettede værelser.

Men Vestenvinden har siden 1916 bygget klitterne op foran huset, så havudsigten nu er helt forsvundet.

Kolonien har 54 sovepladser fordelt på 18 værelser (1, 2 og 4 pers. værelser)

Kolonien kan bookes på tlf. +45 33254425

Sandsgården bygget i sims 2 findes ikke mere - men vil genopstå i et kommende nabolag til sims 3 - mvh. Ina Lykkegaard admin for www.Sims4ever.dk