Anders Hune
Kunstneren Anders Hune tog sit navn efter byen Hune. Han hed oprindelig Anders Carl Nielsen og blev født 21. juni 1894 i Viby ved Århus og var næst ældste af fire børn. Han døde i Manchester, 30. maj 1968. Faderen blev senere den første formand for De Samvirkende Danske Husmandsforeninger, og han rejste rundt og oprettede husmandsforeninger, først i Jylland og senere på Sjælland.
På billedet til venstre ses hans gengivelse af "Badegæster ved strandvogne på Blokhus Strand" fra 1937.Carl, som han blev kaldt som barn, viste allerede tidligt kunstneriske anlæg og drømte om at blive kunstmaler. Moderen støttede ham, men faren fik det sidste ord: Carl skulle have en "ordentlig" uddannelse som håndværker. Og sådan blev det! Carl blev udlært bygningsmaler, og i 1912 tog han - som så mange andre af tidens unge - på valsen som naver og rejste rundt i blandt andet Norge og Tyskland. Desuden foretog han flere udlandsrejser til Frankrig, Italien og Schweiz, hvor han søgte kunstnerisk inspiration.
I Hamborg mødte han kvinden, der skulle blive hans hustru. Hun hed Antonie Louise Hedvig Koch og var født 1894 i Braunschweig i Tyskland. Parret blev gift i 1921.
I 1923 og 24 tilbragte parret vinteren i den vestligste lejlighed i dén gamle Kancelligård, også kaldet Tinghuset eller Den Nordre Gård. De tre børn, Louise, Thorkild og Edith blev født i henholdsvis 1925 1927 og 1929, og i de år skiftede familie adresse mellem gule, Blokhus, Aalborg og Nibe.
Det er en skrøne, at Carl Nielsens navneskift til "Anders Hune" fandt sted i gemytligt lag hos Thomas Olesen Løkken på Kancelligården i 1924. Ifølge sønnen, Thorkild Hune, har sammenkomsten snarere fundet sted på Hotel Nordsøen eller i Løkken, hvor kunstnerne dengang holdt til, for Thomas Olesen Løkken flyttede først til Blokhus i 1928.
- "Så vidt jeg er orienteret, ændrede min far navn for at undgå forveksling, dels med komponisten Carl Nielsen, dels med en malerkollega fra Brønderslev, der ligeledes hed Carl Nielsen, og det er vel faldet ham naturligt at tage navn efter den egn og det landskab, han var kommet til at sætte stor pris på", siger sønnen iflg. Grethe Rolle og Harald Klitgaards bog: "De gav liv til Blokhus" (2010).
Det officielle navneskift er registreret i 1925, men allerede året før er nogle af malerierne signeret med navnet "Hune".
Hans motivkreds spændte vidt: Fra landskaber med græssende køer over genrefremstillinger af fiskere og bønder til portrætter af fremstående nordjyder. Han malede også opstillinger og interiører og udførte en del abstrakte skulpturer. Anders Hune arbejdede i en ekspressiv naturalisme. I figurskildringen og miljøtegningen er der mindelser om L.A. Ring, mens koloritten af og til peger mod Anna Ancher.
Han indrettede i 1962 sit hjem i Frejlev syd for Aalborg til udstillingssted for sine og hustruen Hedvigs malerier. Samlingen blev i 1978 flyttet til Ridemands Mølle i Godthåb ved Svenstrup.
Anders Hune havde flere kunstneriske strenge at spille på. Udover tegninger malerier arbejdede han med skulptur, og 138 udgav han kunstnerromanen "Mennesker omkring Strandgården", angiveligt inspireret af kunsterlivet i Blokhus.
Gennem en del år var Anders Hunes efterladte malerier udstillet på Aalborg Kommunes ejendom, Ridemandsmølle i Godthåb. I dag er stedet lukket, men samlingen er stadig i Aalborg Kommunes besiddelse, og en del af billederne, der relaterer til Blokhus er udlånt til Egnssamlingen Saltum.
En hel stribe historiske malerier af Blokhusmaleren Anders Hune blev juni 2014 sat til salg på internetauktionen Lauritz.com.
Billederne stammer angiveligt fra en privat samling. På grund af det forholdsvis store antal malerier af Anders Hune, der sættes til salg samtidig, kan priserne forventes at blive minimale.
Kilder:
- Weilbachs Kunsterleksikon,
- Kunstenere i Danmark (Kid.dk). Se: [1]
- Grethe Rolle og Harald Klitgaard:"De gav liv til Blokhus", ISBN 978-87-994002-0-1