Strandhuse

Fra Wiki Blokhus
Skift til: Navigation, Søgning

Da forfatteren Meïr Aron Goldschmidt under sit besøg i Blokhus 1865 som den første havde vist, at man kunne bade direkte fra stranden i Vesterhavets bølger, begyndte badelivet ved Blokhus Strand.

Turisterne begyndte at komme til Blokhus i større stil for at være ved havet og frivilligt bade i det, og de lokale lejede værelser ud og arbejdede på den ene eller anden måde i turistbranchen. Det kunne være at leje badevogne ud.

I begyndelsen skete badningen ærbart fra badevogne i vandkanten, men snart også fra åben strand. Badevognene erstattedes langsomt af badehuse på stranden til omklædning og ophold, og disse populære badehuse sættes stadig op hver sommer ved Blokhus strand.

Badningen foregik fra et badehus, der ved håndkraft eller ved hestekraft blev trukket så langt ud i vandet som muligt, hvorefter badegæsten kunne træde direkte ud i vandet uden at vise sin bare krop, som badedragten afslørede uanstændigt meget af efter tidens målestok.

Efterhånden som badegæsternes antal steg, måtte man opgive at rulle vognene ud i vandet, og badehusene blev stående på stranden og brugt som omklædningsrum.

I dag har Blokhus tilladelse til at opstille 47 badehuse på stranden og kun i perioden fra 1. maj til 30. september.

Det er Naturstyrelsen i Danmark, der udformer de gældende retningslinjer for leje af en strandgrund på Blokhus Strand og VisitJammerbugten administrerer retningslinjerne log står for udlejningen.

På en strandgrund opstilles et badehus for sæsonen, som er: 1. maj – 30. september.

En lejer af en strandgrund kan kun overdrage en aftale til en ægtefælle. Enhver anden form for overdragelse af en strandgrund kan derfor ikke finde sted.

En strandgrund kan derfor kun ”arves” af en ægtefælle og når sidste ægtefælle dør, eller grunden almindeligvis ønskes afhændet, tilbyder VisitJammerbugten grunden til øverst placerede på ventelisten.

Der er ca. 200 på ventelisten til ét af de 47 Strandhuse.