Søminen ved Strandcentret

Fra Wiki Blokhus
Skift til: Navigation, Søgning
Søminen ved Blokhus Strandcenter. Foto: Peter Wendelboe, 5. juni 2011
Samme dag, som Strandcenter Blokhus blev officielt indviet, 5. juni 2011, blev også en gammel sømine officielt overrakt. Den stammer fra England og er mærket MK XVII. Dens vægt er 525 kg med 225 kg ladning.

Den har under Anden Verdenskrig været fæstet til havbunden med en kæde, så den kunne flyde nogle meter under havoverfladen. Mange miner kom ikke i aktion, og det fik Blokhus at føle, når de rev sig løs og drev ind på stranden i Jammerbugten, og strandfogeden måtte tage sig af dem og få hærens minører til at uskadeliggøre dem.

Til minde om denne uhyggelige tid tog den navnkundige strandfoged Severin Svenningsen - hotelejer på Klitgaards Hotel - én af de strandede miner med til Strandingskroen, hvor den stod i mange år.

Efter en omtumlet tilværelse endte minen i Fårup Sommerland. Men nu syntes direktør Søren Kragelund, at den skulle tilbage til Blokhus, og da vind og vejr gennem mange år havde tæret den, blev den på Blokhus Strand Grundejerforenings regning sendt til Aabybro Maskinfabrik på Gjøl til en gennemgribende restaurering.

Nu står den uden for Strandcenter Blokhus - omtrent, hvor den drev i land i 1940.