Peter Dahl

Fra Wiki Blokhus
Skift til: Navigation, Søgning

(Fra Blokhus Avis 10.02.2015)

Peter-dahl.jpg

Cykelnerven er Scleroseforeningens årligt tilbagevendende event for cykelentusiaster der søger den ultimative sportslige udfordring på to hjul. Peter Dahl er én af de seje ryttere der er med, når løbet slås i gang d. 17. juni i alperne.

Peter Dahl cykler for en god sag

”Vi har i familien et medlem som er ramt af sclerose, og tillige har jeg en arbejdskammerart som ligeledes har fået sygdommen.”

BAG KLITTEN

Tekst: Lotte Kande - Foto: Peter Dahl

Hver dag rammes i gennemsnit to danskere af sclerose. De fleste er unge som er godt i gang med deres uddannelse eller er ved at stifte familie. Nogle kan fortsætte deres tilværelse næsten uændret i mange år, mens andre invalideres efter kort tid. Usikkerheden er altid sygdommens følgesvend. Cykelnerven er Scleroseforeningens årligt tilbagevendende event for cykelentusiaster der søger den ultimative sportslige udfordring på to hjul. Peter Dahl er én af de seje ryttere der er med, når løbet slås i gang d. 17. juni i alperne.

Et krævende arbejde – kræver en afstressende hobby

Peter Dahl er 68 år og bosat i Blokhus. Han er født i Kaas, men har boet hele sin barndom i Aabybro. Egentlig er han uddannet håndværker, men interessen for tal har altid fulgt ham. Han valgte derfor senere et karriereskift til revisor som har budt på spændende regnskabs – og økonomiansvarlige jobs, fortrinsvis i Nordjylland. Trods alderen, er Peter fortsat frivillig arbejdsramt hos Revisionsfirmaet Beierholm i Aalborg. Og når der så skal kobles af efter en lang arbejdsdag, er Peter ikke i tvivl. Cyklen skal hives frem. Peters interesse for cykelsporten har eksisteret i flere år, og han har tidligere kørt forskellige løb rundt om i verden - også i Alperne.

Peter blev opmærksom på Cykelnervens fantastiske initiativ i 2014 og er glad for, at han via sin store hobby kan bidrage til indsamlingen af midler der skal sikre fortsat forskning af det alvorlige emne. - Cykelnerven er en unik form for cykelrejse, fordi du samtidig med at du med din deltagelse støtter en vigtig sag, også bliver en del af et event, der - både i forhold til de sportslige udfordringer og det sociale sammenhold - er helt i særklasse, siger Peter.

Hvorfor projekt Cykelnerven?

I Peters yngre år, var han meget involveret i Muskelsvindsfonden - herunder opstart af de Grønne Koncerter - og har der igennem set, hvilken betydning indsamlede midler kan gøre for de ramte og involverede. Sammen med den lokale Lions Klub deltog han aktivt ved koncerterne i sommerlandet. Disse koncerter blev for år tilbage flyttet væk fra Blokhus. - Og hvad er så mere nærliggende end at starte på et nyt projekt, siger Peter med et glimt i øjet. Men han mener det. Det kan man tydeligt mærke. – Vi har i familien et medlem som er ramt af sclerose, og tillige har jeg en arbejdskammerart som ligeledes har fået sygdommen, siger han og fortsætter:

-Det har naturligvis også spillet ind, at et nordjysk hold skal med for første gang, og at nogle af de andre deltagere er garvede atleter fra andre sportsgrene, idet de fire roere fra den gamle ”guldfirer” også deltager sammen med andre kendte personligheder. Holdet fra Nordjylland består af 11 deltagere, hvoraf nogle selv har sygdommen. Fra Danmark deltager i alt 167 cyklister.

Et hårdt løb venter forude

Turen til alperne har afgang d. 17. juni med retur til Danmark igen d. 21. juni. Hver dag skal der forceres høje bjerge og dagsturene er planlagte til ikke under 150 km. om dagen, hvor det højeste bjerg når op i næsten 3000 meters højde. – Cykling i de højeste bjerge er den ultimative oplevelse for de fleste cykelentusiaster. Når du kører på et hold, som har opbygget er stærkt bånd gennem mange træningsture og andre aktiviteter, giver det en ekstra dimension. Det at cykle i spektakulære og barske omgivelser med græsklædte skråninger og hårnålesving, der skærer sig igennem forrevne klippemassiver, giver den allerbedste mulighed for at teste sig selv og finde ens egen grænse på nogle af de legendariske toppe, der er blevet udødeliggjort af mere end 100 års Tour de France historie.

Form og øvrig fritid

Lidt kækt stiller redaktionen spørgsmålet: ”Er du i form Peter?”, men vi finder hurtigt ud af, at det er et irrelevant spørgsmål. Meget af hans fritid går nemlig til cykelsporten både som aktiv rytter, men også som teknisk arrangør og praktisk involvering af diverse arrangementer. Han har tidligere afviklet længere cykelferier på Mallorca for cykelmotionister, der gerne vil lære at køre i bjerge eller blot ønsker at vedligeholde deres form - samtidig med at øens smukke natur opleves fra to hjul. Han er involveret i Saltum Trim, der blandt andet arrangerer Saltum Løbet, Beierholms MTB-løb, Fårup Sommerland løbet i Efterårsferien, Women’s Weekend løbet, MTB-Klassikeren og Blokhus Marathon. Senest har klubben opstartet en MTB-klub for børn og unge der har vist sig at være et stort aktiv.– Udover at være cykelguide på Mallorca i dette forår, har jeg ligeledes valgt at cykle til Paris i juli måned, og ja, så er jeg også med i løbet fra Aarhus til København, Danmarks ældste og længste motionscykelløb der afvikles i september.

Peter slutter interviewet af med at fortælle, at cykelrytterne selv betaler det praktiske arrangement og samtidig forpligter sig til at indsamle sponsorater til Scleroseforeningens fortsatte arbejde. Det forventes, at der bliver indsamlet ikke under 2.5 mio. kr. til formålet – Og så går det hele op i en højere enhed for mig, afslutter han meget tilfreds.