Månelandskab

Fra Wiki Blokhus
Skift til: Navigation, Søgning
Skulpturgruppen "Månelandskab" af Finn Andersen. Foto fra 2019.

Den 11 meter lange ovale springvandsgruppe af bemalede kampesten i "Solgården" ved det tidligere Rødhus Klit Feriecenter er udført af landskabsarkitekten, maleren og billedhuggeren Finn Andersen Fredericia (f. 1940 – d. 2016).

På hans originaltegninger til projektet finder man også navnet på springvands gruppen: "Månelandskab".

Finn Andersen kalder i øvrigt ikke stedet for "Solgården. Han har angivet navnet "Englegården" på tegningerne.

Finn Andersen er i øvrigt også mesteren bag flere andre springvandsgrupper i Danmark - blandt andet ved det gamle Skovlunde Center, der nu er revet ned, og pingvinspringvandet på den tidligere mejerigrund i Bredstrup-Pjedsted.

Finn Andersen fik i hjælp af sin dengang 21-årige søn, som nu har overtaget hans Tegnestue "Skovbrynet" i Fredericia.

I 2017 overtog de 148 husejere I Rødhus Strand - efter en længere strid med den hidtidige ejer - centerbygningerne i det tidligere Dansk Folkeferies Rødhus Klit Feriecenter med blandt andet svømmehal, solgård og boldhal - et anlæg, der stod færdigt i juli 1991. (?)

Formålet var at blive herrer i eget hus og slippe ud af de bindinger, der var i relation til blandt andet udlejning med den tidligere ejer.

Foreningen ønskede at sanere området for nogle af bygningerne på grund af manglende vedligeholdelse og for megen spild af plads. Samtidig blev der indgået et forlig, så en årelang retssag blev undgået, fortalte bestyrelsesmedlem i stedets ejerforening, Knud Erik Bendixen, dengang i NORDJYSKE.

Fra uge 43 i 2019 var der indgået en aftale med en entreprenør om nedbrydning af bygningerne fra idrætshallens facade og frem til den store arkadebygning. I følge Knud Erik Bendixen inkluderer dette også reception, omklædningsfaciliteter, squashbaner, svømmehal og stedets store arkadebygning.

I den forbindelse efterlyste bestyrelsen efterlyser hjælp fraoffentligheden.

I solgården mellem hal og svømmehal er der et kunstværk bestående af stenkunst med udsmykning af malede fabeldyr mv. I stenene er der huller med rør, og stenene er anbragt i en rende, så rindende vand fra en underjordisk tank har kunnet cirkulere. Nu ville bestyrelsen gerne vide, hvem kunstneren er:

- Dansk Folkeferie er kendt for god kunst. Blandt andet har Cobra- kunstneren Ejler Bille primo 1980'erne medvirket som konsulent på renovering af de 48 oprindelige huse og udsmykket nogle af dem med facadegrafikker, fortalte Knud Erik Bendixen, men hvem kunstneren til dette værk er, vidste man ikke. Bestyrelsen havde brugt meget tid på at undersøge, hvem der står bag vandkunsten og de mange andre billedhuggerværker, der er rundt omkring på området.

Anlægget i solgården ved svømmehallen stod færdigt i juli 1991, oplyste Knud Erik Bendixen.

- Vi ejere er meget opsatte på, at kunstværkerne skal bevares - derfor er det aftalt med entreprenøren, at de stilles i depot. Vi vil dog meget gerne vide, hvem kunstneren er - så vi kan indgå i en dialog med vedkommende eller efterkommerne om fremtidig placering og anvendelse, siger Knud Erik Bendixen.

Har man viden om, hvem kunstneren er, kan man sende en mail til kunst@rfe.nu.

Kunstneren Finn Andersen under arbejdet med stenene
Kunstneren Finn Andersen under arbejdet med stenene