Kaas

Fra Wiki Blokhus
Skift til: Navigation, Søgning

Kås (eller Kaas) er en lille by i Vendsyssel med 2.575 indbyggere (2014)[1], beliggende i Jetsmark Sogn. Byen hører til Jammerbugt Kommune og ligger i Region Nordjylland. Kås er naboby til Pandrup. Pr. 1. januar 2010 blev Kås af Danmarks Statistik betragtet som sammenvokset med Moseby, hvilket betød at byens indbyggertal blev øget med godt 600 indbyggere.

Kås er formentligt et gammel bysted, som har ligget her siden vikingetiden. Man mener, at byen engang har strakt sig til det nuværende Pandrup, da den gamle kirke var omtrent ligeså gammel.

Kås nævnes første gang på et kort fra 1600-tallet under navnet Kaaesz.

I årene 1925-26 opførtes her en briketfabrik, som var den førte af sin art i Danmark. Fabrikken gik konkurs i 1929, hvorefter staten overtog fabrikken og fik gang i produktionen igen. [2]

I 1933 skete der en kraftig eksplosion i fabrikken som lagde den i ruiner, men den blev dog hurtigt genopbygget. Under og efter anden verdenskrig havde fabrikken gyldne tider, og da produktionen var på sit højeste var der 600 ansatte. Manglende efterspørgsel og mangel på adgang til mosejord var skyld i, at fabrikken blev lukket i 1966.

Kås har tre hovedgader, der leder til hver sin by. Den længste hedder Langgade og fører til Moseby, en anden hedder Nørregade og fører nordpå til Pandrup, og en tredje Brogårdsgade der fører mod øst til Aabybro. I den nordvestlige del ligger en række små parcelhusveje, hvor man bl.a. finder Jetsmark Centralskole. Den syd-østlige del af byen ligner meget den nordvestlige del, med mindre parcelhuse. Den nordøstlige del er mest præget af gårde, store villaer og parcelhuse. Den sydvestlige del minder om en forstad til en storby med store parcelhuse og megen trafik.

Kås har knap så mange forretninger som sin naboby, Pandrup. Der findes et supermarked, to frisører, to solcentre, et pizzeria, en tankstation, slagter, en pub og en lille butik med nipsting.