Ildebrande i Blokhus Klitplantage

Fra Wiki Blokhus
Skift til: Navigation, Søgning

Det beboerne frygter mest skete i 1954 og igen i 1990: Noget af det, beboerne i de gamle sommerhuse i Blokhus Klitplantage frygter mest, er ildebrand. Et opslag skal være opsat i alle huse med advarsel om brug af åben ild og forholdsregler ved brand.Der har da også været tre alvorlige brande i Blokhus Klitplantage. Men de har heldigvis alle kun anrettet materiel skade.


Squarmish House[redigér]

"Squarmish House" i brand, sommeren 1954"
I sommeren 1954 blev "Squarmish House", der ejedes af stifteren og første formand for Blokhus Klitplantages Lejerforening, Ebert Jensen, ramt af lynet og brød i brand.

Huset ligger ud mod klitterne i den vestligste udkant af Plantagen, men heldigvis var vinden i øst, så ilden blæste væk fra de tørre fyrretræer. Der var heldigvis ingen mennesker i huset, men ejendommen og den voldsomme ild og røg kunne ses inde i Blokhus, hvor tømrer Kaj Kristensen fra Sønder i By slog alarm til det frivillige brandværn.

Pandrup Brandsprøjte havde netop været på en slukningsopgave i mosen og var - mod sædvane - kørt i garage uden at vandtanken var blevet fyldt igen.

Nogle kostbare minutter gik derfor tabt, mens tankvognen kørte til Blokhus Vandværk for at blive fyldt op.

Kaj Kristensen overbragte telefonisk ejeren Ebert Jensen i Aalborg den sørgelige nyhed. Han hastede til Blokhus. Men da han nåede frem, var huset helt nedbrændt.

I stedet blev et nyt hus opført på grunden. Det blev bygget af gasbetonblokke og malet rødt. Dette hus ligger endnu på adressen og ejes i dag af Ebert Jensens søn, med samme navn.


Stella[redigér]

"Stella" efter branden, januar 1990"
19. januar 1990 brændte Nobert Guldager Rasmussens hus, "Stella", Fasansvinget 3 ned til grunden, og alt indbo og alle personlige ejendele gik tabt. Huset ligger i den sydlige del af skoven og er omgivet af fyrretræer. Men til alt held fik ilden ikke fat i bevoksningen.

Ejeren havde ikke været i huset siden november året før, og der havde ikke været tændt op i kakkelovnen siden da. Politet undersøgte brandtomten og fandt ud af, at branden var påsat af indbrudstyve.

Det viste sig, at der samtidigt havde været indbrud i et nærliggende sommerhus på Fasansvinget 2, hvor nogle ruder var blevet knust. Også her var der blevet sat ild på, men kun en køkkenrulle gik til, inden ilden døde af sig selv.

Politiet fandt aldrig gerningsmændene, men Stella blev opført på ny, og huset bebos den dag i dag af samme familie.


Da Sletten brændte[redigér]

Den sidste brand var en markbrand på den åbne slette mellem Slettevej og klitterne midt i 1980'erne. Den skyldtes et henkastet cigaretskod på stien ved Bukke Bruse Broen. Brandvæsnet fik ilden standset, uden at den nåede at få fat i bygninger. Men hele arealet fra bækken og næsten hen til Ugle-Marianes Sti blev svedet af, og området stod med sorte stubbe i et par år.