Vendelbrog

Fra Wiki Blokhus
Skift til: Navigation, Søgning
Vendelborg, Vendsyssels uofficielle flag.
"Vendelbrog" er vendelboernes nationalflag.

Vendelboerne har lige siden middelalderen været et selvbevidst folkeslag, og der har gentagne gange været tegn på "civil ulydighed" og tilløb til ønsker om løsrivelse fra det øvrige Danmark.

I 1954 afholdt Hjørring den store løsrivelsesfest. Her stod den vendsysselske lune for hovedparten af festlighederne. I 1972 udkom den første udgave af det satiriske julehæfte "Bjæsken", som gjorde en dyd ud af den vendsysselske humor og gerne lavede lunefulde happenings ved præsenntationen af årets udgave.

I 1976 snakkede redaktionen på "Bjæsken" om at lave et løsrivelsesflag til præsentationen af årets udgave. Den daværende borgmester Poul Poulsen (i folkemunde "Pis-Poulsen") greb lejligheden til at promovere såvel sig selv som Vendsyssel og Hjørring i særdeleshed. Der blev lavet et udkast og navnet "Vendelbrog" blev valgt.

Farverne i flaget skyldes Carl Hornbeck, som i 1976 var initiativtager til den første Vendelbomarch. I båndet til Vendelbomarchens medalje indgik farverne blå, gul og grøn, som symboliserede havet, stranden og det grønne land.

Der blev syet et flag, som skulle overrækkes handelsstandsforeningen, og en række småflag som pyntede rundt om i byens gader.

I 1980 gik militæret ind med Flyeskadrille 723 under debatten om placeringen af nogle F-16 fly. De vendsysselske flyvere sluttede af med at svinge med "Vendelbrog". Det gav flaget autoritet. Flyeskadrillen lod senere Vendelbrog indgå i deres logo.