Lanternen

Fra Wiki Blokhus
Version fra 8. maj 2021, 10:56 af Wendelboe (diskussion | bidrag) Wendelboe (diskussion | bidrag)

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning

Værtshuset "Lanternen" er skabt af Gunnar Nielsen i 1971.

Den 7. maj 1971 erhvervede Gunnar Nielsen sig bygningen på Aalborgvej 4. Han ønskede at skabe et mødested for de lokale og turister, hvor der kunne hygges og holdes informationsmøder. Den maritime dekoration, som man i dag ser på Lanternen, stammer fra Gunnar Nielsens tid som vært: ting som er fundet på stranden, eller som Gunnar har fået foræret fra de lokale fiskere.

Dengang var lokalerne ikke så store, som de er idag, men der var i stedet en meget stor og smuk gårdhave med beplantning, som strålede i et farvevæld af blomster om sommeren. I midten var et lille springvand, som børnene elskede at kigge på. Først senere blev der lavet en stor tilbygning til Lanternen, så der kunne afholdes større arrangementer.

Efter 27 år valgte Gunner Nielsen at trække sig, og Lanternen har siden da haft skiftende ejere, som har forsøgt at holde den gode kurs for den lokale krostue.

I 2010 gik det igen ned ad bakke for den daværende ejer, og det var svært at holde dampen oppe i den lokale krostue. På samme tid blev det besluttet, at den gamle strandkiosk ved Blokhus Strand skulle gennemgå en større ombygning. I den forbindelse var forpagter Michael Krause ikke i tvivl om, at der nu skulle ske noget nyt, og heldigvis faldt hans hjerte for Blokhus' lokale krostue - Lanternen.

Michael Krause kendte Lanternen helt tilbage fra Gunner Nielsens tid, og han ønskede at genskabe den stemning, der var i krostuen og i den gamle gårdhave.

Lanteren var i mange år fast mødested for den selskabelige forening "Blokhus Venner", og hver mandag i turistsæsonen holdt Michael Krause infomationsmøde på tysk for tyske turister.

Foreningen Blokhus Venner blev stiftet i 1985 og hed i begyndelsen Lanternens Venner, men skiftede navn efter 2 år.

Foreningen arrangerede fester og duespil hver søndag og afholdt generalforsamling hvert år påskedag. Påskedag 2019 - 21. april - besluttede et flertal på 71 ud af 85 stemmer at nedlægge foreningen. Sidste arrangement blev duespillet søndag den 28. april 2019.

Foreningernes egenkapital var på det tidspunkt godt 45.000 kr. Størstedelen af pengene blev brugt til en stor fest for medlemmerne, og resten gik til Egnssamlingen i Saltum.

I løbet af sommeren 2019 besluttede forpagteren, Michael Krause, at afslutte sin karriere i Lanternen og gå på pension.

Michael Krauses sidste dag blev 21. august 2019. Herefter var der lukket, indtil påsken 2020, da ejeren John Andersen åbnede igen efter en ombygning om omdannelse til krostue og casino.

Men først i slutningen af oktober fandt han en ny forpagter.

1. januar 2021 overtog 31-årige Nadja Vinther forpagtningen sammen med sin mand, Daniel Ricardt.

Den gamle forening, Lanternens Venner, inviteredes til åbningsreception lørdag 9. januar 2021 kl. 13.

Men på grund af den verdensomspændende covid-19 pandemi, hvor værtshuset igen måtte lukke, og først onsdag den 21. april 2021 kl. 11 kunne Lanternen - og landets øvrige værtshuse - for første gang efter 125 lukkedage åbne for gæster, der havde et gyldigt corona-pas eller en negativ corona-test, der var mindre end 72 timer gammel.

Nadja Vinther er uddannet tjener fra Hotel Hvide Hus og har arbejdet i branchen i mange år på restaurationer i Aalborg og opland. Daniel Ricardt er uddannet slagter og har også plankebord-firmaet OlympicDesign.

Familien bor i Pandrup og har to sønner på hhv. 4 år og 2,5 måneder.

Det bliver Nadja Vinther, der får sin daglige gang i Lanternen, mens Daniel Ricardt vil hjælpe til ved arrangementer.

De nye forpagtere søger nu efter folk, der vil genstarte foreningen Lanternens Venner og stå for sparebokse og spil på døde duer. Desuden vil Nadja Vinther og Daniel Ricardt genindføre maddage om mandagen med rafling og billard.

- Og så passer det perfekt, at Lanternen har 50 års jubilæum 8. maj, fortæller Nadja Vinther.

50 års jubilæum 8. maj 2021 I anledning af jubilæet skriver Nordjyske Stiftstidende:

Bagest i værtshusets billardlokale står en væg tilplastret med billeder, navne og avisudklip. Det er alt sammen minder og historier fra de 50 år, som Lanternen har eksisteret. Tekst og foto: Andreas K. Wielandt Den nuværende forpagter, Nadja Vinther, har fundet eller fået tilsendt billederne, og selvom projektet ikke er færdig - og måske aldrig bliver det - er der historier nok at fortælle om, når man ser tilbage på de 50 år, som værtshuset har budt op til fest og socialt samvær.

Fællesskabet var nemlig noget helt andet dengang, hvor byen kunne samles til en årlig øl-march på stranden eller feste igennem når Kalle Kærlighed spillede op til dans.

En stemning som Nadja Vinther vil forsøge at genskabe.

Slagsmål og snyd På væggen med minder hænger alle navnene på dem, som gennem tiden har forpagtet eller ejet Lanternen. Det tæller i alt 12 forskellige forpagtere - nogle som par - andre som eneforpagtere.

Øverst på væggen hænger navnet på personligheden, der åbnede værtshuset for 50 år siden - Gunnar Nielsen. Han ejede stedet i 27 år, før han gav bolden videre. Han er ifølge Nadja Vinther en af de helt store hovedpersoner, når man taler om de mennesker, som har formet stedet.

- Hvilke historier er der så med ham?, spørger jeg Nadja.

- Han bor stadig lige rundt om hjørnet og kommer her af og til, så du skal næsten høre dem fra ham en dag, svarer Nadja og griner.

Historierne går også på en forpagter ved navn Holmsgaard, der havde inviteret til fest, stillet varerne frem og modtaget betalinger, men da folk dukkede op til arrangementet, var han stukket af med pengekassen. Ingen i byen så ham igen.

- Hans navn skal også hænge på væggen, for han er også en del af historien, siger Nadja Vinther.

Den kendte rigmand og virksomhedsejer af JustEat, Jesper Buch, forpagtede sammen med sin far Lanternen sidst i 90’erne. Historierne derfra lyder på, at der af og til opstod slagsmål ude bagved mellem faren og sønnen. En historie som Jesper Buch efterfølgende har talt ud om til flere medier. Det kulminerede den dag, Jesper Buch ”så sig nødsaget til at slå sin egen far i gulvet, efter han havde truet ham med en kniv”. Det skriver BT i en artikel fra 2018.

Den anden store personlighed, som udover Gunnar Nielsen har formet stedet, er forpagteren Michael Krause.

- Han var typen, der kunne finde på at stille en kasse med klæd-ud-tøj foran døren, så folk kunne tage noget udsmykning på, inden de gik ind. Sådan startede han en impulsiv klæd-ud-fest en fredag aften, siger Nadja Vinther.

Michael Krause er af tysk oprindelse og endte af flere omveje med at forpagte Lanternen i 2010.

- Når man snakker om Lanternen, så vil alle nævne Gunnar, Krause og hans kone, Irene, siger Nadja Vinther.

Kalle K og øloptog - En af de helt store historier gennem tiden er den med Kalle Kærlighed. Han spillede til åbningen af værtshuset for 50 år siden og igen til 10-, 20-, 30- og 40-års jubilæet, så selvfølgelig skal han også spille på lørdag, når vi holder den store fest, siger Nadja Vinther.

Kalle Kærlighed er en lokal musiker fra nærområdet, og gennem tiden vandt herren så meget folkestemning, at en gruppe af borgere oprettede en fanklub ved navn ’Klub Kalle Kærlighed’.

På væggen hænger flere billeder med Kalle Kærlighed og hans fanklub, og Nadja har også en stak fotos, som endnu ikke er hængt op. Til festen i morgen er der udsolgt, for folk vil gerne genopleve minderne med Kalle Kærlighed, fortæller Nadja Vinther.

Engang var det årlige koncept ”Vesterhavsmarch” anledning til den helt store folkesamling i Blokhus. Konceptet gik ud på, at børn og voksne gik langs stranden efterfulgt af en lastbil fra Tuborg med flydende proviant. Folk spillede spil, snakkede og festede undervejs.

- Det var ikke lige så stort, men det var lidt ligesom Aalborg Karneval er nu, siger Nadja Vinther.

Men den tid er en saga blot, som så meget andet i Blokhus. Publikummet er blevet ældre, og der er ikke kommet fornyede unge kræfter til. Det vil forpagteren ændre på.

Genoplivningen Nadja Vinther tog som barn ofte med sin far på værtshus om eftermiddagen.

- Det virker for mange som noget vanvittigt at gøre, men for mig var det ikke alkohol, som var i fokus - det var fællesskabet og de andre børn, som også kom der, siger Nadja Vinther.

Hendes mål med Lanternen er at genskabe flere af de nostalgiske oplevelser, som hun selv har haft som barn, og som væggen med minder beretter om.

- Mit mål er jo egentlig, at der holdes fester som huskes, ligesom alle dem, der hænger her og stadig bliver snakket om, siger Nadja Vinther.

Som uddannet tjener og arbejdende til flere store events har Nadja lært, at det handler om at skabe en oplevelse, fra gæsten træder ind ad døren, til gæsten igen forlader værtshuset. Derfor har hun planer med flere prominente festskabere, men det er endnu ikke noget, som hun kan fortælle om endnu.

- Vi har noget i gemmerne, som stadig er en hemmelighed, men det kommer, siger hun med et glimt i øjet