Kategori:Klitplantører

Fra Wiki Blokhus
Skift til: Navigation, Søgning

Klitplantører, skovfogeder og skovløbere i Blokhus Klitplantage Denne side er under udarbejdelse. Oplysninger og fotos bedes sendt til peter@wendelboe.dk - telf. 98-12 00 08

Plantørboligen

Blokhus Klitplantage blev grundlagt i 1895. Året før var klitplantør Niels Aalund blevet ansat. Det var ham, der planlagde og gennemførte arbejdet. På billedet herover står han foran plantørboligen sammen med sin hustru, en medhjælper, sin hest, et føl og sin trofaste hund.

Niels Aalund tog sin afsked i 1928. Siden har fem personer haft embedsbolig i huset: Klitplantørerne Andreas Jeppesen Schytte, Poul Plesner og William Rugtved, skovfoged Knud Larsen og senest er skovløber Flemming Henriksen flyttet ind i maj 2008. Forskellige beføjelser er knyttet til de tre stillingsbetegnelser: Klitplantørerne havde beføjelse til at håndtere mere af driften end skovfogederne inde i landet. Bl.a. kunne de selv afsætte deres træprodukter uden at involvere skovrideren. Mange af klitplantagerne havde dog ikke meget at sælge. Men Blokhus havde især gode vækstforhold for ædelgran og sitkagran og havde derfor en del tømmerafsætning. De oprindelige sanddæmpende beplantniger af bjergfyr - blandt klitplantørerne kalde "grønkål" - kunne ikke give andet end brænde ... og så selvfølgelig fungere som skærme for næste trægeneration.

Sider i kategorien "Klitplantører"

Denne kategori indeholder de nedenstående 8 sider af i alt 8.