Jørgen Rasmussen (guldsmed)

Fra Wiki Blokhus
Skift til: Navigation, Søgning
Guldsmed Jørgen Rasmussen
Jørgen Rasmussen (* 15.09.1941), guldsmed, Kristinevej 1, Aalborg, har sommerhus Vester Klitvej 6, 9492 Blokhus.

I 1965 fik Jørgen Rasmussen sølvmedalje for sit svendestykke som guldsmed. To år tidligere var han færdiguddannet som sølvsmed og blev dermed den første dansker med svendebrev inden for begge ædelmetaluddannelserne. Umiddelbart efter drog han til Tyskland og Schweiz for at videreuddanne sig, og efter hjemkomsten var han et år svend hos guldsmeden Bent Exner, inden han i 1969 åbnede sin første værkstedsbutik på Vesterbro i Aalborg. I 1979 flyttede Jørgen Rasmussen arbejdsbord og butik til Gravensgade, hvor han de følgende 30 år skabte sit ry som smykkekunstner. De rene linjer, de skulptu- relle former og samspillet mellem ædelmetaller som guld, sølv, platin, titan og ædelstene og perler blev kendetegnende for hans design og pertentlige, håndværksmæssige udførelse.

I 2009 var tiden inde til generationsskifte i Gravensgade. Datteren, Iben, havde fået bronzemedalje for sit svendestykke som guldsmed efter at være udlært på faderens værksted, og efter fire år som svend hjemme i Gravensgade var hun klar til at stå på egne ben. Det var Jørgen Rasmussen stolt over og tryg ved, men han kunne og ville ikke slippe sit håndværk. Derfor har han siden jævnligt siddet ved det velpatinerede arbejdsbord, designet og udført unikasmykker. Han har også en fast ugentlig dag som butiks- passer, og dagen efter 75 års fødselsdagen tager han to sammenhængende uger bag disken. Iben tager til Brasilien på studierejse for at lære mere om smykkesten og deres slibning. Også på det område følger hun i faderens fodspor: Jørgen Rasmussen har været på studierejser til Sri Lanka, Australien, Thailand, Japan og Sydafrika for at stifte nærmere bekendtskab med smykkesten, perler og ædelmetaller.

Allerede i 1980 blev Jørgen Rasmussen præmieret i Guldsmedefagets Fællesråds konkurrence. I 1993 modtog han Kunsthåndværkerprisen af 1879 og havde den første ud af i alt fire udstillinger på Nordjyllands Kunstmuseum (nu KUNSTEN). I 1994 blev han optaget i Kraks Blå Bog, og i 2005 modtog han til Aalborg Haandværkerforenings legatfest Aalborg Kommunes legat, ”Årets Æreshåndværker i Aalborg”.

Mange af Jørgen Rasmussens klenodier er designet i tæt samarbejde med den, der skal bære smykket, men især når der har været tale om bestilte gaver har han baseret ideerne på et nøje studie af modtagerens stil og tradition. Sådan har det f.eks. været i de mange udformninger af royale smykker. I 1987 skabte Jørgen Rasmussen sine første ”royale” smykker: Et hårsmykke i guld og ædelstene til dronning Margrethe og manchetknapper i rød- og hvidguld til prins Henrik. Fem år senere fulgte Aalborg Kommunes sølvbryllupsgave til regentparret, et cigaretetui i sterlingsølv til dronningen og et cigaretrør i i guld, sølv og rav til prinsen. I 1997 blev der på værkstedet i Gravensgade kreeret øreclips og manchetknapper med runemotiv til de samme mod- tagere, året efter en broche i guld og titan med tre brillanter til den norske dronning, Sonja, og i 2004 to bestilte bryllupsgaver til kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.

I dag tager han sig bedre tid til at dyrke familielivet. Med Bente i sommerhuset i Blokhus, der også ofte er udgangspunkt for golfspillet, og med besøg og aktive hænder hos børnene - Jan i Holland og Iben i Nørager. Glæden over de tre børnebørn er et væsentligt livsind-hold for ”Smeden”, som Jørgen Rasmussen - også i Lions Hasseris - er blevet kaldt, siden han for godt et halvt århundrede siden blev aktivt medlem af Jazzkredsen af 1962.

Kilde: Nordjyske Stiftstidende 13.09.2016.