Haven i Hune

Fra Wiki Blokhus
Skift til: Navigation, Søgning

Haven i Hune er skabt af kunstnerinden Anne Just og hendes mand, arkitekten Claus Bonderup.

Anne Just blev født 24. juli 1948 i Kalvehave. Hun døde 9. marts 2009 i Hune. På dødsdagen udkom hendes egen bog om sit liv, ”Mit liv i ord og billeder”. Bogen er usolgt fra forlaget.

”Alle mine dage har jeg været forliebt i blomster!”

Sådan beskrev blomsterkunstneren Anne Just baggrunden for sin eventyrlige have i Hune. En barndom, fyldt af blomster – yndlingsmotiverne, når hun med alpehue og cykelkurv fuld af ”akvarelsager” drog ud i det blå omkring barndomshjemmet i Kalvehave på Sydsjælland.

Senere rejste hun ud i verden for at suge til sig med det ene mål: At blive maler.

I fritiden læste hun kunsthistorie og kogebøger. Det sidste med en intensitet, så hun måtte omkring den professionelle kogekunst på gourmetrestauranter – med og uden franske kokke og håndmalede spisekort – før hun ad kringlede veje kom til Hune.

Måske var det et andehus, der gjorde udslaget. I hvert fald tegnede arkitekt Claus Bonderup et sådan til hende, da hun en tid boede på herregården Skeelslund vest for Aalborg – i øvrigt det andehus, der i dag ligger i regnvandsbassinet, som snor sig om Irisbakken.

Et afslag fra myndighederne til at etablere et nedgravet atelier ved hans internationalt kendte hus i klitterne, gav det sidste skub. Det var i 1991 – et par år efter, at det var en kendsgerning, at det skulle være de to.

Et lille træhus på en sandet klitgrund blev hendes sted. Her havde hun frihed til at male de blomster, som skød op af de håndfulde frø, hun kastede ud på jorden.

At hun året efter fik konstateret brystkræft svækkede ikke hendes livsvilje og gåpåmod.

Langsomt og sikkert begyndte hun at bestemme over blomsterne. Ikke at de skulle på række og geled, men de skulle placere sig dekorativt i forhold til hinanden.

Den lille jordlod blev til mere, og til sidst overbeviste hun sin mand om, at han kunne bygge et hus, der – som haven – ville se ud, som havde det været der altid. At tingene var sket i en symbiose af natur, beslutninger og – ikke mindst – æstetik.

Med huset kom nye udfordringer i form af det kuperede terræn, byggeriet havde efterladt. Med sikker sans tog Anne Just fat på at forvandle også det. Fantasien var lige så overdådig som blomsterpragten. Var der brug for balance, hev hun den blå palet frem. For i Annes univers skabte blå blomster den samme orden som himlen gør i naturens.

Utrættelig gik hun hver dag rundt i haven og kommanderede planterne på plads, mens hun jagtede det uvelkomne med sit selvkomponerede ukrudtsjern.

Og som haven udviklede sig, udvidede hendes motivverden sig i samme takt. Hendes blomstermalerier var for hende et helt nødvendigt supplement.

Det samme blev keramikken, hvor detaljer fra haven også kunne gendigtes.

En utrættelig livsvilje hos en livskunstner.

Og godt nok havde hun rejst verden rundt og været gennem adskillige ægteskaber, før hun kom til Hune. Men det var her, hun fandt sit ståsted.

I en have, hun selv havde modelleret.


Havens tidslinje

1991: Værkstedet købes på en sandet klitgrund. 1993: Sydhaven med rosenlysthus og hække anlægges. 1994: Nordhaven med aflangt regnvandsbassin og det lille drivhus anlægges. 1997: Boligen bygges, og det krumme vandbassin mellem fyrretræerne anlægges. 1998: Haven nord for huset, Irisbakken og Skovbunden anlægges. 1999: Olympisk have og Pastelhaven anlægges med sø, højbede og lysthus. 2000: Gul Have og Pergolaen bliver til, og havehuset indrettes. 2001: Griseslottet etableres på tidligere grisehus uden tag. 2002: Drivtårnet bygges ved indgangen til frostfrit vinteropbevaringssted. 2003: Naboen, Erik Kolind Nielsen, giver et stykke af sin grund til den paradisiske have Og Palethaven anlægges. 2004: Resten af nabohaven overdrages, og Eriks Have anlægges, opkaldt efter giveren af arealet. 2005: Drivhus og kaffehus bygges i Eriks Have. 2008: Keramikpavillion og Kaffehus bygges. 2008: Fonden til bevarelse af Anne Just´s Have dannes. Anne Just og Claus Bonderup overdrager hus og have til fonden. Også Erik Nielsens hus og have indgår i fonden. 2009: Havehotel og den bulede parcelhushave. 9. marts 2009 dør Anne Just, 60 år. Haven videreføres efter hendes visioner. 2013: Æblehus etableres og græsser plantes i Nordhaven. 2014: Haven udvælges til Phaidons bog The Gardener´s Garden som præsenterer verdens 250 smukkeste haver.