Slagter Carl Jansen

Fra Wiki Blokhus
Version fra 24. feb 2021, 00:59 af Wendelboe (diskussion | bidrag) Wendelboe (diskussion | bidrag) (Oprettede siden med "Anne Dodensig nævner i Egnssamlingens årsskrift 2018 bl.a. følgende detaljer om ægteparret Else og Carl Jansen, der i en menneskealder drev slagter- og købmandsforretni...")

(forskel) ←Ældre version | se nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: Navigation, Søgning

Anne Dodensig nævner i Egnssamlingens årsskrift 2018 bl.a. følgende detaljer om ægteparret Else og Carl Jansen, der i en menneskealder drev slagter- og købmandsforretning på Torvet i Blokhus:

Slagteren Carl Jansen havde i sine unge dage symptomer på tuberkulose. I Doktor Kjeldsens klinik på Budolfi Plads i Aalborg mødte han klinikassistenten Else Jørgensen, der i syv år havde boet på værelse i lægefamiliens store villa i Hasseris. Carls familie havde slagterforretning i både Pandrup og Blokhus. De fine Aalborgfamilier kendte slagter Jansen i Blokhus, når de var i deres sommervillaer. Mange andre unge mænd var på den tid fascineret af nazismen.

Elses broder, Aksel, var svagelig hele livet. Carl havde 6 søskende, der bosatte sig i hele landet. Familien Jansen var en del af det herskende handelsborgerskab. Carls forældre var Else og Peter Jansen, der boede i Bredgade i Pandrup. Carl var ældste søn og dermed arving, men også broderen Chresten var slagter. Else var fra en gård i Hvorup. Else + 4 søskende, moderen Johanne, der passede børn, mand og hus. Faderen, Anders, var sognefoged.

Jansen-familien havde ønsket en stor bryllupsfest i lejede lokaler, men da det var brudens forældre, der skulle betale brylluppet, bestemte Else, at det skulle holdes hjemme på gården i Hvorup.

De blev gift i Hvorup Kirke den 28. januar 1940. Første barn, Inger Elisabeth, blev født allerede i juli, hvilket senere blev et muntert indslag i familien. Parret boede først i en toværelses lejlighed i Toldbodgade i Aalborg og drev slagterforretning i Vingårdsgade. 9. april 1940. Besættelsen satte rammerne for Carl og Elses familie, som for alle familier i Danmark. Rationering, frygt, restriktioner, tyskerhad og mangel på alt. Carl vendte hjem til Pandrup, hvor han drev slagterforret-ningen sammen med sin far. Else og svigermor bag disken, mens Carl og Peter tog rundt til bønderne for at købe kreaturer til slagtning.

Den ældre fru Jansen styrede familien, den yngre fru Jansen holdt sammen på familie, forretning og hjemmet. Carl tog de store beslutninger.

Else fødte i vinteren 1942 datteren Annie. Carl måtte cykle efter doktoren. Fødslen var overstået, da doktoren kom. Han troede, at der var født en dreng, men da jordemoderen kom, blev misforståelsen rettet. Carl fortalte senere historien mange gange.

Sønnen Hans Peter Jansen blev født i 1946. Opsvinget er samtidig på vej. Ny butik blev bygget i Pandrup. Eget hjem i forbindelse med butikken. Carl købte ny bil - og skiftede ofte ud. Else tog kørekort, men kørte aldrig. Barneplejerske til Hans Peter, der havde kighoste. Børnene legede i Pandrup. Skrev bl.a. nummerplader ned. Krigsbarn fra Frankrig.

Filial i Blokhus.

Turismen i Blokhus voksede. Sommerhuse, hoteller, campingpladser m.m. Else ekspederede i butikken i Pandrup. Carls temperament var mere til indkøb af kreaturer, kød, biler, huse m.m. Sommerhus i Blokhus.

Else måtte passe arbejdet, sommerhus, børn og gæster. Det blev til sidst for meget for Else, og sommerhuset og butikken i Blokhus blev solgt. Hans Peter var charmeprinsen, der på mange måder lignede sin far. Birgitte blev født i 1957.

Else og Carl blev bedsteforældre i 1962. Ingers første barn. Carl købte Blokhusfilialen tilbage på tvangsauktion.

Butikken i Pandrup blev solgt, og familien startede forfra i Blokhus. I maj 1964 blev den nye Jansen-butik indviet - et supermarked med brød, kød, vin og meget mere. Else ekspederede stadig syv dage om ugen i delikatesseafdelingen - ofte de fine fruer fra Aalborg. Carl havde bedre tid til selskabelighed.

Charterrejser om vinteren.

Hans Peter overtog gradvist forretningen.

Else fortsatte med at arbejde, til hun var over 70. Else ville beholde forældrenes gravsted i Hvorup - Carl var ikke enig. Diamantbryllup i 2000 - med hele familien. Tale af barnebarn. Carl brækkede som 87-årig sin hofte og kom på sygehuset. Han ville dø, men et barnebarn snakkede ham fra det.

Else brækkede også hoften, men de kom begge med til sønnens sølvbryllup. Hans Peters søn, Henrik, skulle køre Carl til lægen, men Carl ville køre selv. Efter en øjenoperation på et privathospital fik Carl sit kørekort fornyet. Strandtur med rollator, der væltede. Både Else og Carl faldt begge to. "Dø sammen i Vesterhavet". Men et par turister hjalp dem op.

Denne historie er skrevet i 2004v - i anledning af Carl Jansens 90 års fødselsdag. Han døde 90 år gammel i 2004.

Else døde 95 år gammel i 2008. Hvor deres hus lå, ligger nu "Strandhotellet".

Jansens Supermarked blev senere overtaget til Coop og i 2020 af bl.a. Lasse Nielsen fra SPAR i Hune.

Trykt i medie Egnssamlingen 2018. Arkiv Egnssamlingen, Saltum